HR Talk 1 Leidinggeven op afstand.jpg

#1 Leidinggeven op afstand

Events
Leiderschap

#1 Leidinggeven op afstand

Remote leadership

We blikken terug op de Online Talk van 30 april 2020 over leidinggeven op afstand, ofwel Remote leadership. Een hot topic, aangezien een groot deel van de organisaties immers in z’n geheel vanuit huis werkt door de coronamaatregelen. Hoe beleven we het leidinggeven op afstand? Hoe kunnen we het leidinggeven op afstand verbeteren? Hoe ziet de toekomst van Remote leadership eruit? De bevindingen uit deze Online Talk hebben wij hieronder op hoofdlijnen samengevat.

Onze dank gaat uit naar de sprekers: Josanne Verdonk (tot voor kort GrandVision), Charles Nagel (Buko Huisvesting), Chunfeng Dong (ABB) en Jan Meijning (HFMtalentindex).

HFMtalent Talks.png

De volgende thema's kwamen tijdens de HFMtalent Talks aan bod:

Thema 1: Beleving van leidinggeven op afstand

  • Het leidinggeven op afstand is duidelijk functioneler, sneller en to-the-point.
  • Er is meer aandacht voor een goede balans tussen functioneel leidinggeven en informeel contact bij het leidinggeven op afstand. Hoe groter de teams, hoe moeilijker deze balans te behouden is.
  • Af en toe face-to-face contact hebben blijft belangrijk om een vertrouwensrelatie op te bouwen met medewerkers.
  • Teamdynamieken kunnen veranderen door het meer op afstand werken. Men kan online anders overkomen dan face-to-face. Nóg een reden waarom face-to-face of informeel contact belangrijk is.

Thema 2: Aanpak leidinggeven op afstand

  • Zorg voor een goede verhouding tussen functionele en persoonlijke interacties:
    1) Operationeel: duidelijkheid en transparantie in doelen, rollen, verwachtingen en prioriteiten.
    2) Relationeel: in contact blijven, aandacht voor teambuilding, samenhorigheid en ontspanning. Bijvoorbeeld met online events, vlogs en virtuele cafés. Om onderlinge verbondenheid te vergroten als je grote teams op afstand aanstuurt, kan het helpen om meerdere lagen of kleinere teams te creëren.
  • Learning Agility vergroten van leiders: veranderende omstandig-heden hebben impact op de effectiviteit van leiders. Ontdek hoe het leidinggeven op afstand beter kan aansluiten op de behoeften van medewerkers door verschillende leerstrategieën toe te passen.
  • ‘Huisregels' afspreken omtrent vertrouwen geven, communicatie, transparantie, besluitvorming, verwachtingen, conflicten oplossen en feedback geven en ontvangen.

Thema 3: Toekomst van leidinggeven op afstand

  • We hebben een hoop vragen over de toekomst van Remote leadership. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid van de leidinggevende wordt door velen als belangrijk ervaren. Zal dit veranderen als wij gewend raken aan remote werken? En als we straks weer vaker op locatie gaan werken, vallen we dan terug in ons oude patroon?
  • Het voorspellen van de toekomst is als in een glazen bol kijken, maar we vermoeden dat bepaalde veranderingen blijvend zijn als de pandemie verdwijnt. Er is nu minder angst voor remote werken en leidinggeven, omdat we ervaring hebben opgedaan en hier (ook op technologisch gebied) capabeler in zijn geworden.
  • We kunnen concluderen dat er geen ideaal remote leiderschapsprofiel bestaat. Dat verschilt echt per situatie en per verandering. Wat we wel weten is dat het vergroten van onze Learning Agility ons helpt om (als leiders) effectiever om te gaan met deze veranderingen.

Heb je het webinar gemist en wil je de volledige opname HR Talk #1 Leidinggeven op afstand graag terugzien? Meld je aan via onderstaande inschrijfbutton en je krijgt direct toegang tot de opname.

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50