Agile Leadership

#2 Agile leadership & transformatie

Events
Leiderschap

#2 Agile leadership & transformatie

Een terugblik op de Online HR Talk

We blikken terug op tweede Online Talk, over Agile Leadership en transformatie. Agile Leadership past goed binnen de huidige behoefte van organisaties om zich steeds sneller aan te passen aan veranderende behoeften van klanten en medewerkers. Proactief zijn, tijdig anticiperen op veranderende marktbehoeften: leiders moeten een agile cultuur teweegbrengen en stimuleren binnen de organisatie. Hoe versnel je een (organisatie)transformatie door Agile Leadership? De bevindingen van deze Online Talk hebben wij hieronder in hoofdlijnen uit elkaar gezet.

Onze dank gaat uit naar de sprekers: Jan Buitendijk (AstraZeneca), Josanne Verdonk (tot voor kort GrandVision), Chunfeng Dong (ABB) en Jan Meijning (HFMtalentindex).

Een impressie van de online HR talk

De volgende thema's kwamen tijdens de Online HR Talk aan bod:

Thema 1: beleving van Agile Leadership: wat gaat goed? Wat zijn uitdagingen?

  • De wereld verandert, digitalisering zorgt voor een paradigmashift. Onze omgeving wordt steeds complexer en dat maakt het lastig te voorspellen hoe plannen zullen uitpakken. Dit zorgt dat leiderschap wendbaarder en minder hiërarchisch moet worden.  
  • De veranderingen in de werkomgeving vraagt veel van medewerkers. Learning Agility helpt leidinggevenden om met hun medewerkers in gesprek te gaan om die veranderingen te bewerkstelligen. Door professionals binnen de organisatie te steunen in hun eigen ontwikkeling, kun je gemakkelijker een blijvende transformatie tot stand brengen. 

Thema 2: aanpak Agile Leadership: hoe gebruik je Agile Leadership voor transformatie in jouw organisatie?

  • Het is van belang dat je een manier van Agile Leadership gebruikt die bij je past. Er bestaat geen vaste ‘goede’ vorm van agile leadership; het gaat juist om wenbaarheid in de manier van leidinggeven, zodat je gebruik kunt maken van jouw eigenschappen die ervoor zorgen dat je effectief bent in wat je doet, afhankelijk van de context. 
  • Het verschilt per organisatie welke vorm van Agile Leadership het beste werkt. De ene organisatie stimuleert bijvoorbeeld Agile Leadership door te focussen op de Self-Awareness van de leidinggevende. Zij gaan echt concreet in op de persoonlijke ontwikkeling van de leidinggevende. 
  • Een andere mogelijke aanpak is meer People Agility gedreven. HR bedenkt gezamenlijk een strategie, met alle lagen samen, in een duidelijke gestructureerde, projectmatige vorm met duidelijke, korte taken. Een Change Agility gedreven aanpak is ook mogelijk, door het experimenteren met verschillende manieren van leidinggeven te stimuleren. 

Thema 3: handvatten voor Agile Leadership: wat doen verschillende organisaties zelf om Agile Leadership in de praktijk toe te passen?

  • HR moet in een voortrekkersrol zorgen dat de organisatie zich beweegt naar een snel lerende netwerkorganisatie. Het is van belang een duidelijk te plan maken, doelstellingen en verantwoordelijkheden af te pellen. Maar ook om die plannen te blijven aanpassen. Streven naar kleine successen werkt goed.  
  • Door als leidinggevende Learning Agility in je team toe te passen voor het benaderen van je medewerkers, krijg je tooling om transformatie voor elkaar te krijgen. Hierdoor is agile werken een vanzelfsprekendheid geworden om mee aan de slag te gaan. Self-awareness zal hierin een katalysator zijn. 

Webinar Gemist?

En wil je de volledige opname HR Talk #2 Agile Leadership ook graag terugzien? Meld je dan aan via onderstaand button en krijg direct toegang tot de opname.

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50