9 voordelen van het gebruik van persoonlijkheidstests bij werving.jpeg

9 voordelen van het gebruik van persoonlijkheidstests bij werving

Selectie

9 voordelen van het gebruik van persoonlijkheidstests bij werving

Hoeveel zegt een cv en motivatiebrief werkelijk over een persoon?

Wanneer je een nieuwe medewerker in dienst neemt, doe je er verstandig aan om zo vroeg mogelijk in het wervingsproces al te weten wie je voor je hebt. Zet het wervingsproces op zijn kop en haal de persoonlijkheidstesten naar voren. Wat je hiermee wint? Vooral kandidaten die niet alleen heel gedreven zijn, maar ook de juiste kwaliteiten hebben. Degene met het zwaarste cv is tenslotte niet per se het meest geschikt voor de baan.

Traditionele werving in de prullenbak

De helft van alle wervingsbeslissingen is fout omdat ze vaak gebaseerd zijn op onnodig hoge eisen, zoals een lange werkervaring of eisen voor een bepaald type opleiding. Het probleem is dat ervaring en opleiding je alleen vertellen wat je hebt gedaan, maar heel weinig zeggen over hoe goed je zult presteren in een toekomstige functie. Wat je dan wel moet doen? Verlaag de vereisten in je vacature en test iedereen die geïnteresseerd is in de functie.

Vervolgens richt je je pijlen op degenen die het beste bij de rol passen. Dit leidt tot betere besluitvorming en de kwaliteit van de uiteindelijke kandidaten ligt vele malen hoger in vergelijking met traditionele werving. Bovendien bespaar je veel tijd, het vinden van de juiste persoon kan tot wel 60% minder tijd kosten.

Persoonlijkheidstest geeft een duidelijker beeld van de sollicitant

Het traditionele selectieproces begint met een cv en een motivatiebrief, maar hiermee krijg je maar een heel beperkt en vertroebeld beeld van de persoon. Velen noemen zichzelf bijvoorbeeld ambitieus, gestructureerd en nieuwsgierig - maar wat gaat er eigenlijk schuil achter die woorden?

De Select, die een heel compleet beeld van een persoon geeft, laat duidelijker zien wat Lisa en Michel onderscheidt en wie het meest geschikt is voor de specifieke rol. Een ander voordeel is dat de informatie uit de test onderdeel kan zijn van het ontwikkelplan zodat zowel jij als je nieuwe medewerker het beste uit elkaar halen.

LEES MEER: Daarom zijn kwaliteiten belangrijker dan ervaring

9 VOORDELEN VAN PERSOONLIJKHEIDSTESTEN BIJ WERVINGEN

1. Makkelijker om de juiste match te vinden

Persoonlijkheidstests maken het gemakkelijker om de juiste persoon aan de juiste baan te koppelen. Het geeft een beeld van de werkelijke persoon en dat is vaak veel belangrijker dan een lange werkervaring of opleiding. Iemands cv laat niet zien hoe goed de persoon in de toekomst zal presteren.

2. Bespaart tijd

Het is snel om zowel de test te doen als het resultaat te krijgen, wat tijd bespaart voor iedereen.

3. Leidt tot concrete feedback

Het is makkelijk om duidelijke en concrete feedback te geven over zowel de test als het selectieproces aan de kandidaten, ongeacht of ze doorgaan naar een volgende ronde of niet.

4. Flexibel voor sollicitanten

Kandidaten kunnen een test afleggen wanneer het hen uitkomt en op afstand in aanmerking komen voor de functie. Ze hoeven geen vrij te nemen voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek op locatie.

5. Biedt alle gelijke voorwaarden

Een gestandaardiseerd wervingsproces gaat vooroordelen tegen en geeft alle sollicitanten die aan de eisen voldoen gelijke voorwaarden, ongeacht hun achtergrond.

LEES MEER:

5 tips om meer ruimdenkend te werven

6. Legt de basis voor een ontwikkelingsplan

De informatie uit de persoonlijkheidstest kan worden gebruikt om de basis te leggen voor een ontwikkelingsplan dat de medewerker helpt om het werk zo goed mogelijk te doen.

7. Vindt de juiste persoon voor de baan

Persoonlijkheidstests vinden kandidaten die anders verloren zouden gaan. Verlaag de traditionele eisen van ervaring en opleiding en durf te investeren in de persoonlijkheid die het beste past bij de rol.

8. Leidt tot meer welzijn

Persoonlijkheidstesten verkleinen de kans op onjuiste werving, wat leidt tot een meer welzijn en minder ziekteverzuim.

9. Goede aanvulling op het interview

Een persoonlijkheidstest is een goede aanvulling op het sollicitatiegesprek. Gedrag uit het verleden in combinatie met de waarschijnlijke persoonlijkheid van de kandidaat geven een goed beeld van hoe de persoon zich in de toekomst in soortgelijke situaties zal gedragen.

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50