210928 Artikel - Daarom zijn persoonlijke kwaliteiten belangrijker dan ervaring (002).jpeg

Daarom zijn persoonlijke kwaliteiten belangrijker dan ervaring

Interviews
Selectie

Daarom zijn persoonlijke kwaliteiten belangrijker dan ervaring

Vind sneller de juiste persoon voor de baan

Wat zou zwaarder moeten wegen tijdens een wervingsproces: wat er op je cv staat of wie je bent als persoon? Bij competentiegericht werven is je eerdere werkervaring minder relevant. In plaats daarvan ligt de focus op het matchen van de kwaliteiten van de kandidaat, het gedrag én de ervaringen met een duidelijk functieprofiel.

Hire for attitude - train for skills

Competentiegericht werven begint steeds meer terrein te winnen in HR-land. Men beoordeelt dan de persoonlijkheidskenmerken van de sollicitant net zo zwaar als eerdere ervaringen. De aandacht gaat namelijk steeds meer uit naar kandidaten die in staat zijn om snel problemen op te lossen en nieuwe wegen te vinden in het onbekende. Opleiding en eerdere ervaring zijn dus niet langer de bepalende factor als het gaat om wie de baan krijgt.

Ontsluit een nieuwe kandidatenpool

Een groot aantal onderzoeken toont aan dat iemands probleemoplossend vermogen kan voorspellen hoe snel hij of zij nieuwe taken zal aanleren en complexe informatie kan verwerken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het probleemoplossend vermogen ook bepalend is voor de vraag of een werkzoekende over de kwaliteiten beschikt om te slagen in een bepaalde functie - ook als hij of zij geen eerdere ervaring heeft. “We zeggen meestal dat probleemoplossende tests het vermogen meten om te weten wat je moet doen, terwijl je niet weet wat je moet doen”, zegt Alex Tidgård, organisatieadviseur en productontwikkelaar bij Assessio.

"Als je een ruimdenkende recruiter wilt zijn, moet je zo vroeg mogelijk in het proces testen."
Alex Tidgard

Door een combinatie van het verlagen van de eisen (zoals ervaring, opleiding of taal) en het gebruiken van probleemoplossende tests, persoonlijkheidstests en gestructureerde interviews wordt een geheel nieuwe kandidatenpool ontsloten. Het vergroot de kans op het vinden van de juiste persoon voor de rol. Door meer aandacht te besteden aan de persoonlijke kwaliteiten en het potentieel van de kandidaten, verklein je ook het risico dat sollicitanten worden afgewezen vanwege vooroordelen en een onderbuikgevoel.

Persoonlijke kwaliteiten tonen het potentieel direct

Een ander voordeel van iemand aannemen op basis van kwaliteiten in plaats van ervaring is dat het mogelijk is om nog tijdens de recruitment de loopbaan te plannen. “De persoon kan alsnog beginnen met een instapfunctie, maar de resultaten van de tests laten zien dat je direct weet dat de nieuwe medewerker een groot potentieel heeft om in vrij korte tijd binnen het bedrijf te groeien”, zegt Alex.

Je krijgt wat je schrijft

Hoe de vacature is geformuleerd bepaalt mede het type sollicitant dat je ontvangt. Met een advertentie op basis van een duidelijk eisenpakket, is de kans groter dat degenen die op zoek zijn naar deze baan ook de kwaliteiten en het potentieel hebben waarnaar je op zoek bent.

Vergroot de kans op de juiste persoon vinden

“Focus op het gedrag en de persoonlijke kwaliteiten die belangrijk zijn voor succes in de rol en gebruik methoden die deze op de beste manier meten, zoals persoonlijkheidstests, probleemoplossende tests en competentiegerichte interviews”, zegt Alex. “Als de rol vereist dat de persoon regelmatig lezingen geeft of trainingen houdt, is het makkelijker als hij of zij zich op zijn gemak voelt met praten, gezien worden en in het middelpunt staan. Met behulp van tests kunnen we de kans onderzoeken dat de persoon het gedrag vertoont dat we zoeken. De kans dat je de juiste persoon voor de baan vindt wordt hiermee aanzienlijk groter.”

Gebruik persoonlijkheidstests vroeg in de werving

Een manier om het selectieproces te stroomlijnen, is door degenen die niet aan de vereisten voldoen er snel uit te filteren en vervolgens direct door te gaan naar de test om het basispotentieel van de kandidaten te onderzoeken.

“Als je een ruimdenkende recruiter wilt zijn, moet je zo vroeg mogelijk in het proces testen, dan geef je alle kandidaten dezelfde voorwaarden en hoef je geen extra tijd te besteden aan het doorspitten van cv’s of het lezen van motivatiebrieven”, zegt Alex. “In plaats daarvan kan je tijd besteden aan effectievere en objectievere methoden die het gemakkelijker maken om de kandidaat te matchen met de functie. Met behulp van onze tools is het mogelijk om informatie te verkrijgen die, in vergelijking met traditionele werving, met grotere waarschijnlijkheid kan vertellen welke kandidaat daadwerkelijk over de beste kenmerken beschikt voor succes in een toekomstige functie.

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50