De Develop als basis voor interne mobiliteit

Onbenut potentieel zichtbaar maken: de Develop als basis voor interne mobiliteit

Cases
Ontwikkeling

Onbenut potentieel zichtbaar maken: de Develop als basis voor interne mobiliteit

De Develop: snel en scherp inzicht in de ontwikkelmogelijkheden

Bij ontwikkeling gaat het om vragen zoals: “Onze medewerkers willen graag hun prestaties verhogen, welke ontwikkelmogelijkheden hebben zij en waar kunnen ze mee aan de slag? ” of: “Onze nieuwe koers vraagt om ander gedrag van onze medewerkers, hoe stimuleren we hen gericht in hun ontwikkeling?” HFMtalentindex/Assessio maakt de ontwikkelmogelijkheden van medewerkers inzichtelijk en geeft daarnaast specifieke tips om vervolgstappen te maken, voor zowel individuen als voor teams.

HFMtalentindex/Assessio biedt verschillende rapportages die je kunt gebruiken tijdens het ontwikkelproces van medewerkers. Voor ontwikkeling in de huidige functie, ontwikkeling in een specifieke richting of als aanvulling op de jaarlijkse performance gesprekken in de HR-cyclus wordt meestal de Develop ingezet.

Develop: een ontwikkelassessment

De Develop geeft een duidelijk inzicht in de ontwikkelmogelijkheden van de medewerker op vooraf geselecteerde competenties. Deze competenties beschrijven de functie en het rapport geeft vervolgens richting aan ontwikkeling voor deze functie. Het bevat ook ontwikkeltips die specifiek aansluiten bij de ontwikkelmogelijkheden van de medewerker. Uitdagend én haalbaar, met een praktisch ontwikkelplan dat specifiek is toegesneden op de huidige performance.

De Develop combineert de uitslagen van de kandidaat op twee vragenlijsten: de persoonlijkheidsmeting en de performancemeting (360 graden feedback). De Develop kan worden uitgebreid met de Learning Agility scores. Gezamenlijk geven deze uitslagen concreet antwoord op de volgende vragen:

  • Op welke competenties kan de medewerker zich het beste richten voor de eigen ontwikkeling?
  • Hoe ziet het gedrag van de medewerker eruit voor de relevante competenties?
  • Hoe kan dit gedrag ontwikkeld worden?
  • Op welke manier kan de medewerker het beste ondersteund worden in de eigen ontwikkeling?

De 5 onderdelen van de Develop

  1. Een totaaloverzicht van het potentieel en de huidige performance van de medewerker op de gekozen competenties. Onder de totaalscores zie je een top drie van de competenties waar de medewerker het meeste potentieel voor heeft (scores van 5 of hoger), en de drie competenties waar de medewerker het minste potentieel voor heeft (scores van 4 of lager). Daaronder staan de gedragsaspecten waarop de medewerker de hoogste performance en de laagste performance behaalt.
  2. Een persoonlijke ontwikkelmatrix, waarin de scores op performance en potentieel zijn gecombineerd. Elke competentie uit het gekozen profiel staat in één van de vier kwadranten van de matrix.
  3. Een toelichting bij het potentieel en de huidige performance van de medewerker op de gekozen competenties. Voor die competenties waarop de performance van de medewerker ondergemiddeld is, worden speciaal geselecteerde ontwikkeltips gegeven.
  4. Een toelichting op Learning Agility en een bespreking van de scores van de medewerker op Learning Agility en de vijf onderliggende dimensies.
  5. Een persoonlijk ontwikkelplan, in te vullen door de medewerker.

Hermeting: volg de ontwikkeling van je medewerkers

Je kunt de Develop gebruiken om de ontwikkeling van medewerkers te volgen. Een hermeting van het gedrag, bijvoorbeeld een jaar later, laat het effect van diens ontwikkelinspanningen zien. In de hermeting van de Develop zie je hoe de huidige scores van de medewerker zich verhouden tot de scores van de eerdere meting.

Als je de Develop herhaaldelijk inzet, bedenk dan dat de performance sterk kan veranderen maar het potentieel niet. Potentieel ligt verankerd in de stabiele persoonlijkheid. Het potentieel bepaalt mede hoe moeilijk of makkelijk het is voor de medewerker om het eigen gedrag te ontwikkelen en zo de performance te verhogen.

De ontwikkelmatrix

De ontwikkelmatrix toont alle competenties die zijn geselecteerd voor de Develop en geeft bij elke competentie aan hoe de performance is en hoe het potentieel is. Performance is gebaseerd op de 360-graden feedback en het potentieel is gebaseerd op de persoonlijkheid van de medewerker.

ontwikkelmatrix

Uitnutten

Voor deze competenties heeft de medewerker een bovengemiddeld potentieel en dit laat hij ook zien in zijn werk. Hier ligt zijn natuurlijke kracht.

Vasthouden

Voor deze competenties laat de medewerker het bijbehorende gedrag in bovengemiddelde mate zien in het werk. Hij heeft echter relatief weinig potentieel om ze verder te ontwikkelen, waardoor het waarschijnlijk vrij veel moeite kost om er extra rendement uit te halen. Vasthouden dus.

Compenseren

De medewerker heeft voor deze competenties een ondergemiddeld potentieel en laat het bijbehorende gedrag ook ondergemiddeld zien. Het is lastig om deze competenties te versterken.

Versterken
Voor deze competenties heeft de medewerker een (boven)gemiddeld potentieel, maar laat het bijbehorende gedrag nog in ondergemiddelde mate zien. Deze competenties zijn het meest geschikt om de ontwikkeling op te richten.

Het ontwikkelplan

De Develop sluit af met een persoonlijk ontwikkelplan, een samenvatting van alle tips en een heldere structuur. Met het ontwikkelplan maken medewerkers hun ontwikkeling concreet, meetbaar en bespreekbaar. Op basis van de competenties en/of gedragscriteria die je eerder hebt gemeten, helpt het ontwikkelplan de medewerker om acties te verbinden aan de uitkomsten van deze assessments. Je kunt dit onderdeel eventueel ook online inzetten (het ontwikkelkompas).

Tips voor het gebruik van het ontwikkelplan:

  • Laat de regie over het ontwikkelplan in eerste instantie bij de medewerker. Bied wel hulp bij het kiezen van de competenties die belangrijk zijn voor hun functioneren.
  • Maak als leidinggevende tijdsgebonden afspraken met de medewerker over de beoogde resultaten van diens ontwikkelinspanningen, help waar nodig bij het prioriteren van de ontwikkelagenda en kijk samen welke quick wins er te behalen zijn.
  • Als de leidinggevende niet de aangewezen persoon is om te ondersteunen bij de ontwikkeling, stem dan af dat de medewerker een andere coach kiest.

De Develop combineert de 360-graden feedbackmeting met persoonlijkheidsdata voor dezelfde competenties. Op deze manier geeft de Develop aan hoeveel aanleg een medewerker voor elke benodigde competentie heeft én hoeveel diegene van het bijbehorende gedrag in de praktijk laat zien. Door vooral aandacht te geven aan competenties waar het gedrag verbeterd kan worden en de benodigde aanleg aanwezig is, kan een medewerker heel gericht met de eigen ontwikkeling aan de slag.

LEES MEER:

Strategisch zelfinzicht en het geheim achter goed functionerende teams

Overige ontwikkelrapporten

Ontwikkelkompas

Het ontwikkelkompas is de digitale versie van het persoonlijk ontwikkelplan dat hoort bij een Develop. Het helpt de medewerker om acties te verbinden aan de uitkomsten van de assessments. Met het ontwikkelkompas maken medewerkers hun ontwikkeling concreet, meetbaar en bespreekbaar. Als gebruik wordt gemaakt van het ontwikkelkompas is via Talent Analytics op groepsniveau in te zien waarop medewerkers hun ontwikkeling richten en hoe.

360

Het 360-graden feedbacksysteem dat gebruikt wordt voor de Develop, kan ook los worden ingezet. Het meet de performance van een medewerker en biedt inzicht in de competenties op basis van een gekozen profiel. Ook hier bestaat de mogelijkheid om een hermeting te doen.

Learning Agility Scan

De Learning Agility Scan geeft inzicht in de Learning Agility van een medewerker. Het verschil met de Learning Agility Indicator is dat voor de scan ook gedrag wordt gemeten. Dit betreft dus observeerbaar gedrag dat een beeld geeft van de Learning Agility van de medewerker in de praktijk, naast de beschrijving op basis van persoonlijkheid en drijfveren.

Learning Agility GO

Medewerkers kunnen met de Learning Agility GO direct zelf gericht aan de slag met het vergroten van hun Learning Agility door middel van persoonlijke tips op maat. De groeimeter laat in één oogopslag de huidige score én het groeipotentieel zien.

TalentGO

De TalentGO is een positief ingestoken, kort rapport dat direct inzicht geeft in persoonlijke krachten, onafhankelijk van een functie. Het bevat een uitleg over hoe een medewerker deze talenten kan inzetten en er worden specifieke reflectievragen gesteld. De TalentGo is ook zeer geschikt om kandidaten te geven tijdens een sollicitatieproces; een afgewezen kandidaat krijgt toch een positieve beleving en een geschikte kandidaat krijgt een heldere handvatten om goed voorbereid een interview in te gaan.

Talent Scan

De Talent Scan leent zich bij uitstek als ontwikkelingsinstrument. Het rapport is laagdrempelig, positief prikkelend en actiegericht. Daarmee is het een praktisch en effectief middel om medewerkers te stimuleren en te coachen in hun ontwikkeling. Ze kunnen direct zelf aan de slag met het ontwikkelplan achter in het rapport.

TeamsDNA

TeamsDNA geeft inzicht in de competenties, drijfveren, voorkeursrollen en Learning Agility (en eventueel intelligentie) van een team en combineert individuele assessmentuitslagen tot een geïntegreerde teamuitslag met uitleg. Het geeft een helder overzicht van de kwaliteiten van het team, waarmee het team tijdens een teamsessie kan werken aan teamontwikkeling of een specifiek doel. TeamsDNA kan gebruikt worden bij de start van een nieuw team of als hulpmiddel om een minder effectief team zich te laten ontwikkelen.

Hulp nodig bij het kiezen van een assessment?

De adviseurs binnen HFMtalentindex/Assessio hebben veel ervaring met het begeleiden van assessmenttrajecten, onderzoeksprojecten en hebben de specialistische kennis om jou van gedegen advies te voorzien. Neem contact op met onze Clientservice om een afspraak in te plannen: 085 401 50 55 of mail naar clientservice@hfm.nl.

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50