Sven.jpg

Het wereldrecord IJszwemmen ijskoud gehaald!

Ontwikkeling

Het wereldrecord IJszwemmen ijskoud gehaald!

Een terugblik op een wereldprestatie

Het lijkt wel een jongensboek: Sven Elfferich, 15 jaar oud toen, kwam in 2015 in aanraking met het fenomeen IJszwemmen via een goede zwemvriend. Wedstrijdzwemmen, openwaterzwemmen en waterpolo deed hij al, maar IJszwemmen klonk zooo cool. Alleen, je moest er 16 voor zijn. Sven kon niet wachten. Na een paar keer meezwemmen in de kou -en ja, nog steeds leuk-, mocht Sven officieel meedoen voor de prijzen. En hoe!

Sven-Efferich-IJszwemmen-quote-3.png

Direct Nederlands kampioen

Bij de allereerste officiële wedstrijd waaraan hij mocht deelnemen, zwom Sven meteen het Nederlands record op de 1000 meter. De start voor een serieuze focus. De beslissing om over te stappen van 3 vwo naar 4 havo werd niet licht, maar wel snel genomen. Focus en toekomst nog maar op 1 ding: het wereldrecord 1000 meter IJszwemmen. Sneller zwemmen dan 12.15.87!

Naar het buitenland om zwem-meters te maken

Om letterlijk zwem-meters te maken en mee te doen in de verschillende officiële kwalificaties moet je als IJszwemmer naar het buitenland. In Nederland zijn niet voldoende wedstrijden (en is het vaak niet koud genoeg) en overal ter wereld vinden wedstrijden IJszwemmen plaats. Van New York tot Oostenrijk en van Duitsland tot Rusland. Nadat het havodiploma binnen is, besluit Sven om zich een jaar te concentreren op het IJszwemmen met als ultieme doel het wereldrecord behalen en daarmee wereldkampioen te worden. Dit is het moment waarop HFMtalentindex in beeld komt als sponsor. Wedstrijden zwemmen in het buitenland kost geld. En IJszwemmen heeft niet de status van voetbal. Jong en zeer gedreven talent verdient een kans om dit waar te kunnen maken.

Winning streak en teleurstelling

Sven laat een ijzeren zelfdiscipline zien: 8x per week trainen, regelmatig wedstrijden zwemmen, vroeg naar bed en geen feesten. Focus, focus, focus. En dat loont. Vanaf oktober 2018 zien we een stijgende lijn: bij veel wedstrijden eindigt hij als eerste of tweede, hij wordt weer Nederlands kampioen en zwemt ook vaker de 500 meter. Alles lijkt goed te gaan om zowel het wereldkampioenschap als het wereldrecord binnen te halen. Helaas. De laatste wedstrijd voor het wereldkampioenschap wordt gezwommen in Moermansk. De Russische zwemfederatie staat geen deelnemers onder de 18 jaar toe. Geen uitzonderingen. Ook niet voor de 17-jarige Sven die tot dan toe alle wedstrijden domineerde. Een ongelooflijke teleurstelling. Het wereldkampioenschap werd dus nu een onmogelijkheid. En een jaar wachten in de hoop dat het dan in een ander land is, duurt Sven te lang. Na drie lange dagen ontzettend balen, besluit Sven dat-ie een andere koers kiest: ik ga het wereldrecord op de 1000 meter zwemmen voordat de wedstrijd in Moermansk überhaupt wordt gezwommen.

En jawel! 

Svens persoonlijke record staat op 12.23. Op 20 februari 2019 in Altenwörth in Oostenrijk is het water 3,6 graden Celsius. Sven heeft er zin in. Meestal ziet hij zijn tijden op een bord langs de kant, maar hier is de kant te hoog om het bord te kunnen zien. Op de kant beginnen mensen al te springen en voorzichtig te juichen. Sven zelf heeft niets door, totdat ie aantikt: 11.55.40! Het is hem gelukt! En hoe! Het wereldrecord 1000 meter IJszwemmen staat nu op naam van de 17-jarige Sven Elfferich! Sven: “Ik voelde de kou meteen niet meer en heb vervolgens 3 weken lang met een brede smile rondgelopen.”

Wat is ijszwemmen

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50